Grant van 49.000 euro voor ErasmusMC

Kankeronderzoekers Dr. Jeroen de Vrij (Afd. Neurochirurgie), Dr. Theo Luider (Afd. Neurologie) en Dr. Martin van Royen (Afd. Pathologie) hebben uit handen van de stichting STOPhersentumoren.nl een subsidie in ontvangst mogen nemen voor onderzoek naar glioblastoma hersentumoren.

JerpoendeVrijTheoLuiderklGlioblastoma is de meest kwaadaardige vorm van primaire hersentumoren, waarbij de patiënten (ondanks operatie en zware chemoradiatie) gemiddeld niet langer dan 18 maanden overleven.  

De onderzoekers zullen hun pijlen richten op EXOSOMEN: kleine blaasjes die worden uitgescheden door kankercellen en volgepakt zijn met DNA, RNA en eiwitten van de tumor. Voortbordurend op eerdere studies zal het onderzoeksteam exosome detectie verder ontwikkelen als biomarker voor monitoren van hersentumoren. Deze technologie kan van grote waarde zijn voor de patiënt om sneller en met meer zekerheid tumorprogressie te volgen en om de respons op een (gepersonaliseerde) behandeling te bepalen.

Engels:

Cancer researchers Jeroen de Vrij (Dept. Neurosurgery), Theo Luider (Dept. Neurology) and Martin van Royen (Dept. Pathology) have received a grant from the foundation STOPhersentumoren to perform research on glioblastoma brain tumors.

Glioblastoma is the most aggressive type of primary brain cancer. Despite extensive treatment, consisting of surgery and chemoradiation, patients rarely survive two years after diagnosis.

The awarded project focuses on EXOSOMES: tiny vesicles secreted by cancer cells, which are packed with DNA, RNA and proteins. Building on previous work, the research team will further explore exosomes as a "liquid biomarker" for the monitoring of brain tumors. These exosome technologies could lead to novel ways of non-invasive monitoring of tumor progression and of the response to  (personalized) therapy, which will aid to improved quality of life and survival of patients.

Ontwikkeling bloedtest voor hersentumor

Myron TomOnderzoekers van VUmc gaan een bloedtest ontwikkelen waarmee hersentumoren (zgn. 'gliomen') in bloed kunnen worden herkend. De onderzoekers Nik Sol, Myron Best en Tom Würdinger van het Hersentumorcentrum VUmc Amsterdam hebben een subsidie van € 60.000 voor de ontwikkeling van deze bloedtest ontvangen van Stichting STOPhersentumoren.

In 2015 ontvingen de onderzoekers ook al een subsidie van € 60.000 van de Stichting STOPHersentumoren voor de ontwikkeling van een bloedtest voor de detectie van hersentumoren. Deze nieuwe subsidie is een aanvulling op dit project en stelt de onderzoekers in staat hun onderzoek te continueren.
Eerder heeft de Stichting STOPHersentumoren in samenwerking met dezelfde onderzoekers de Think Grey Day gehouden, waarbij van meer dan honderd gezonde vrijwilligers, veelal familieleden en vrienden van patiënten met een hersentumor, bloed is afgenomen voor onderzoeksdoeleinden.

De onderzoekers maken gebruik van een laboratoriumtechniek die eerder binnen dezelfde onderzoeksgroep is ontwikkeld en werd ingezet voor de detectie van onder andere longkanker in bloed. Hiervoor maken zij gebruik van RNA (kopietjes van DNA) in bloedplaatjes. Voor dit nieuwe project willen de onderzoekers de techniek optimaliseren voor de detectie van hersentumoren in bloed. Daarnaast hopen de onderzoekers dat de toe- en afname van tumor materiaal in bloed aanwijzingen geeft voor de toe- en afname van tumorgroei tijdens behandeling.

https://www.vumc.nl/afdelingen/over-vumc/nieuws/subsidie-hersentumoren/

Thijs Crommentuijn gepromoveerd

ThijsCrommentuijnOp vrijdag 3 november moest Thijs Crommentuijn zijn proefschrift "Development of vector-based strategies against glioblastoma" verdedigen bij het Vumc, zijn promotor prof. dr. T. Wurdinger van ht VUmc Cancer Center, ook WAR lid bij Stichting STOPhersentumoren.nl en zijn co promotoren; dr. D.P. Noske, dr. B.A. Tannous van het VUmc te Amsterdam. Ook Stichting STOPhersentumoren.nl was betrokken bij de financiering van het proefschrift.

Thijs vertelt; "Glioblastoom is de meest voorkomende en meest dodelijke primaire hersentumor in volwassenen, ondanks agressieve therapie bestaande uit chirurgie, bestraling en chemotherapie. Het doel van het onderzoek in dit proefschrift was de ontwikkeling van nieuwe gentherapie vectoren voor de behandeling van glioblastoom. Op dit onderwerp ben ik op 3 november 2017 gepromoveerd."

Een gentherapie vector wordt het beste omschreven als een ‘vervoermiddel’ om genetische informatie van de ene plek naar de andere plek te brengen. In dit proefschrift hebben we gebruik gemaakt van adenogeassocieerd virus (AAV) als een gentherapie vector om een therapeutisch anti-tumor gen naar glioblastoom tumoren in muizen te brengen. We hebben AAV eerst direct in de hersentumor geïnjecteerd wat enige baat had. Helaas groeit glioblastoom invasief en een directe injectie heeft alleen lokale effecten. Om alle tumorcellen in de hersenen te behandelen, was een betere verspreiding van onze vector nodig. Omdat de hersenen zeer goed doorbloed zijn, gebruikten we een AAV vector die de hersenen kan bereiken na toediening via een bloedvat. Dit leidde tot betere overleving van muizen met een invasief groeiende glioblastoom.
Het immuunsysteem kan een virus zoals AAV aanvallen, waardoor het onbruikbaar wordt als behandeling. Om dit te voorkomen hebben we AAV in een soort ‘blaasjes’ (vesikels) gestopt wat betere afgifte in het brein gaf. Daarnaast hebben we een methode gebruikt om de interacties die plaatsvinden tussen zulke ‘blaasjes’, bloedplaatjes en glioblastoom in muizen te visualiseren. Deze onderzoeken laten de potentie zien van gentherapie voor de behandeling van glioblastoom in preklinische modellen.

Wij feliciteren Thijs van harte met zijn behaalde succes, en spreken de vurige wens uit dat hij in het neuro-oncoligsich veld wil blijven werken.

 

Cabriofans halen € 2.106,- op voor hersentumoronderzoek

cabriofansseptemberuitje2017Op zondag 24 september 2017 organiseerde Cabrio Fans alweer haar vierde cabrio-toertocht. Deze rally werd verreden over de mooiste wegen van Gelderland en de opbrengst ging naar de Stichting STOPhersentumoren.nl  Dit jaar konden wij de stichting maar liefst € 2.106 euro overhandigen. 

De start was deze keer bij Cabrio Styling & Supply in Apeldoorn en de finish bij restaurant De Peerdestal in Ellecom. We hebben weer een bijzonder fraaie route kunnen rijden in toch wel bijzonder weer. Was het eerst ongeloofijk mistig, waardoor navigeren nog leuker werd om uit te voeren, brak er in de middag een geweldige nazomer zon door met heerlijke temperaturen.

cabriofansseptemberuitje2017myEr waren ruim 70 deelnemende equipes die meededen met de Sportklasse en Toerklasse waardoor het gezellig druk was in Apeldoorn. De laatste klasse kon gewoon navigeren vanuit een route boekje, wat goed te doen was, ook voor tiener kinderen.

Volgend jaar is het septemberuitje voor de Cabriofans weer, op 30 september 2018. Zet de datum alvast in jullie agenda, want het is ontzettend leuk om mee te doen en zo samen tot meer hersentumoronderzoek te komen met een leuke en gezellige dag.  www.cabriofans.nl

Walk4Brains Uden brengt € 349,- op.

Walk4BrainsUden20172klZondag 5 november 2017 hebben 16 personen de 5e editie van de Walk4Brains Uden gewandeld. Het groepje wandelaars van verschillende pluimage hadden één ding gemeen: ze weten wat voor vernietigende ziekte een hersentumor is en willen dat er meer onderzoek mogelijk wordt gemaakt.

Walk4BrainsUden20171klDe route van ruim 10 km ging over verharde door Uden en het aangrenzend buitengebied. Het weer zat mee en ondanks dat de vooruitzichten lage temperaturen aangaven, was het een warme tocht.

Organisator Caroline van de Wijngaard heeft besloten dat deze 5e editie was tevens de laatste waarvan zij de organisatie op zich had genomen en hoopt dat iemand het stokje van haar over neem in Uden, maar ook op veel andere plaatsen in Nederland, zodat ook in 2018 de W4B weer doorgaat.

Meer artikelen...

 1. Hersentumorpublieksdag
 2. Help onderzoek naar de Opticus Glioom
 3. Hersentumorcollecte heeft €9.128,- opgebracht.
 4. Twee STOPhersentumoren onderzoeken krijgen half miljoen Europese vervolgsubsidie
 5. Buddy
 6. 1000 euro mogen ontvangen van Roadtrips.nu
 7. Vooronderzoek van Stichting STOPhersentumoren.nl zorgt voor vervolgsubsidie van 1,75 miljoen
 8. Klaske Hofstee is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau
 9. Stichting STOPhersentumoren.nl bestaat 10 jaar en viert feest
 10. 10 jaar jubileum symposium 5 september 2017
 11. De Minnertsgeaster loop brengt 5300 euro op
 12. Bergentocht brengt € 43.134,- op
 13. STOPbord actie
 14. Oproep invullen enquete over stress en hersentumoren
 15. Reclame rijden
 16. Go Gray in May
 17. Wijnactie Ronde Tafel Epe levert € 5.500,- op
 18. Blije kunst voor Stichting STOPhersentumoren.nl
 19. 3.500,- ter nagedachtenis aan Jayden
 20. Dr. William Leenders vertelt
 21. Dr. Bart Westerman vertelt
 22. Walk4Brains Uden haalt 338,- euro op
 23. OPROEP voor bloed doneren VUMC
 24. 30.000 euro met beklimming Mont Ventoux
 25. Evenementen
 26. Bergentocht deelnemers sporten ruim 89.000 euro bijeen
 27. Oproep kunstprijsvraag Hersenen in beeld
 28. Waarom Stichting STOPhersentumoren?
 29. De nieuwe indeling voor hersentumoren is er!
 30. Mega donatie € 16.130,- van basisschool leerlingen
 31. Postzegels voor STOPhersentumoren.nl
 32. Duikers in de bres met Buddy
 33. € 2.500,- van Palet Schilderwerken uit Genemuiden
 34. Ladies Night brengt € 4.000,- op
 35. € 2.250 van Goede Doel Winkel
 36. Mevrouw, u heeft een hersentumor
 37. Levenshaast
 38. 3T kiest voor Stichting STOPhersentumoren.nl
 39. Ter nagedachtenis Ton van Rijn
 40. Donatie van € 1.766,- door benefietconcert
 41. Nieuwe campagne: Help ons
 42. Wij lopen voor Joke
 43. Deelnemers Walk4Brains Uden halen 480,- op
 44. Unieke treinactie Langerak IJzerwaren BV Utrecht
 45. Rooise Fietsvierdaagse doneert 750,- voor STOPhersentumoren
 46. Aftrap Hersentumorweek met financiering 11 onderzoeken
 47. WAR lid T. Wurdinger wordt benoemd tot hoogleraar.
 48. Hersentumorweek campagne STOPhet
 49. Bergen verzetten in Bloemendaal
 50. Unieke steun van Ivy group
 51. € 5.000,- van Dutch Sport Horse Sales
 52. Joost en het gemene spookje
 53. Mooie opbrengst Theo Scholteschool
 54. Leven met een hersentumor
 55. Pracht donatie Dijk Natural Collections
 56. Boom / Mens boek te koop
 57. Cabriot-tocht haalt 6.000 op
 58. Na 24 uur voetballen 6.150 euro
 59. MSN FUN RUN 2015 succes!
 60. Jaarverslag 2014 online
 61. STOPhersentumoren over de finish bij Alpe d'HuZes
 62. Arno Goes For STOPhersentumoren
 63. OPROEP voor Ketoglioom studie
 64. Stichting Dinand maakt € 14.551,- over
 65. OBS Ter Borch 2700,-
 66. Cascaderun Hoogeveen brengt € 6.200,-
 67. € 2180,- Wijnwinkel Barneveld
 68. Kaarten voor hersentumoronderzoek
 69. Op zoek naar de optimale medicijncocktail tegen hersentumoren
 70. Times are Changing succes
 71. Spinningmarathon Verbueken Sports
 72. Gezocht; Patiënten participant
 73. Doe mee op 6 juni met de MSN FUNRUN
 74. Succesvolle sportmarathon Sportinstituut Ermelo
 75. 90 jaar
 76. Chosen Gospel Choir € 3.095-
 77. Kerstmarkt Uitwellingerga succes
 78. Een Wereld Zonder Kopzorgen
 79. Hang On Run haalt € 6.000,- op
 80. Symposium
 81. Freek en Tim hebben hun tocht volbracht
 82. Uitnodiging SterrenFietsGala
 83. Walk4Brains voor iedereen
 84. Lionsclub haalt € 38.100,- op
 85. Nena Pronk schenkt €1000,-
 86. Start Hersentumorweek met honorering 7 onderzoeken
 87. Een bijzondere donatie
 88. Inzamelingsactie van Rens
 89. Patrick rent 1510 euro bijeen
 90. Symposium 27 oktober 2014
 91. Debuut Tandem
 92. Ter herinnering aan Tom
 93. BMX Logo STOPhersentumoren
 94. 2e edtie Bergentocht succes
 95. RideForHope 2014
 96. 4e editie Cabriotocht succes
 97. Opening beursplein door STOPhersentumoren
 98. MSM FUN RUN € 3.144,66
 99. Een kop geeft geëtter
 100. Lentemarkt Baggy Bash € 500
 101. Mishandelaar met hersentumor
 102. WHO's NEXT succes
 103. Borden met liefde
 104. Jij bent uitgenodigd
 105. Klieder Knal Kracht Festival
 106. Buddy is in de maak
 107. Gezellig actief
 108. Live Line Festival succes
 109. Jaarverslag 2013 online
 110. Buddy, vriendje in moeilijke tijden
 111. Een ander mens
 112. Onze eigen knuffel
 113. Herseneiwit zet aan tot groei
 114. KEBBDD
 115. Artikel wakkere operatie
 116. Oproep deelnemers studie GBM
 117. Liedje voor onderzoek hersentumoren
 118. Oproep meedoen onderzoek
 119. Ruim zeven ton aan subsidie.
 120. Walk4Brains 2013
 121. Lions Care4Cancer haalt 7.500 euro op
 122. Van Dijk Outlet Sales brengt 15.700 euro op
 123. ADCR brengt 5925 op
 124. Nijmeegse4daagse lopers halen 2.747 euro op
 125. Smulders promotieteam
 126. 1e Bergentocht een succes
 127. RideForHope nat, maar succesvol.
 128. Spelletjesmiddag succes!
 129. Ruim 8000 euro Cabrio-tocht
 130. Koningin neemt boek over hersentumorpatiënten in ontvangst.
 131. Spinningmarathon Elburg
 132. Bouwen aan toekomst
 133. Motortocht voor onderzoek
 134. Bryan Roy vertegenwoordigt STOPhersentumoren
 135. Waanzinnig bedrag spinningmarathon
 136. Openstelling kinderfonds
 137. 1e MSM Fun Run groot succes
 138. Single brengt € 1.200,- op
 139. Tennismarathon haalt 16.000 euro op
 140. Spinning marathon Oudewater
 141. Cupcakes voor onderzoek
 142. Jeugdraad stemt voor Stichting STOPhersentumoren
 143. Opening hersentumorcentrum ErasmusMC
 144. EHBO Horst doneert € 4.360,-
 145. Live Line Festival / Nachtzoen
 146. € 3143,50 van La Mysore
 147. Walk4Brains Emmen
 148. Ga Fietsen € 4.500,-
 149. Start Hersentumorweek met vijf nieuwe onderzoeken
 150. RideForHope vrachtauto
 151. Walk4Brains
 152. Ga fietsen!
 153. Nietsdoen geen optie
 154. Kaartenactie Laura Smulders
 155. Hinderniswedstrijd voor onderzoek
 156. Commercial
 157. Iedereen naar Jannespop 2012!
 158. La Mysore Beauty & Fashion Event voor hersentumoronderzoek
 159. SteppenTegenKanker 2012 brengt € 174.127 op
 160. Drukkerij Zoeterhage sponsort mailing
 161. Petra voert actie voor hersentumor onderzoek
 162. Oproep voor hersentumorpatiënten en partners
 163. RichardBeelenFonds haalt € 4.446,- op
 164. Kastelengolftour Achterhoek
 165. Bestemmingsfonds
 166. RideForHope brengt 163.500 euro op
 167. Naomi start actie met nieuwe single
 168. Lenny Keylard zet zijn eerste stepjes
 169. Cabriotocht Joyce te Pas brengt € 6000,-op
 170. Team Sylhard fietst 1.068 euro bijeen
 171. Mega cheque van de Geus bouw
 172. Fuikje kopen voor goed doel
 173. Korfbalvereniging SDO haalt € 4.050,- op
 174. Cheque voor Amsterdam Meningeoma Group
 175. Vette Pech, dat waren haar eigen woorden...
 176. Actie Hanneke brengt 3500 euro op!
 177. Arctic Challege Walter en Jasper ruim € 8.000,-
 178. Ruim 3.000 euro door beklimming Kilimanjaro
 179. Lions cheque voor STOPhersentumoren.nl
 180. SOLIST verzamelde gedichten
 181. Woningstichting SWZ schenkt 1000 euro
 182. Onderzoek naar nieuwe behandeling hersentumoren
 183. Spinning Marathon voor Dennis Voskuilen
 184. Beklimming Kilimanjaro voor hersenkankerbestrijding
 185. Sponsorloop van RK Daltonschool “De Valkenheuvel”
 186. Tapas avond in Wouw ten bate van Stichting STOPhersentumoren.nl
 187. T-shirts voor STOPhersentumoren.nl
 188. Frans van de Kerkhof OperatieLive is thuis
 189. Walk4Brains Dongen groot succes
 190. Walk4Brains Langedijk groot succes
 191. Hersentumoroperatie live op televisie
 192. MVO dag Rabobank medewerkers
 193. Hans Klok neemt 1e boek in ontvangst
 194. 600.000,- euro voor onderzoek naar hersentumoren
 195. Anneke Niers wint STOPhersentumoren.nl stimuleringsprijs
 196. SteppenTegenKanker 2011 groot succes!
 197. Walk4Brains Dongen 5 november
 198. Kringloopwinkel Re-Sell doneert 3.000,-
 199. Walk4Brains Langedijk 5 november
 200. Leven met een hersentumor
 201. Nog meer Nijmeegse 4daagse lopers
 202. Rolling Stones en Beatles helpen hersentumoronderzoek
 203. Fam. Bull haalt 4.586,00 euro op met 4daagse
 204. Rabobank en STOPhersentumoren.nl slaan de handen in elkaar
 205. Doneer je VVV Cadeaubon
 206. De Nijmeegse 4daagse voor Richard
 207. Sponsorloop BS De Boogurt brengt 10.000 op
 208. Fietsers Limburgs Mooiste verdubbelen de opbrengst!
 209. Winnaar actie Fiets tegen Kanker
 210. Cabriotocht voor Joyce een succes
 211. Burgemeester ambassadeur Stichting STOPhersentumoren.nl
 212. TROS "Opsteker van de week"
 213. Hardlopen voor onderzoek
 214. 4daagse
 215. Geertje doneert beschermengeltjes
 216. Eerste RideForHope zeer succesvol
 217. Open Atelierroute Hazerswoude
 218. Na regen komt zonneschijn
 219. Heldendiner brengt halve ton op
 220. Loesje fietst voor haar zus
 221. STOPhersentumoren.nl ambassadeur Teun van Vliet haalt geld op
 222. Wielrenners fietsen Limburgs Mooiste voor hersentumoren
 223. 23 april Benefietconcert Jannespop 2011
 224. Veelbelovend onderzoek kan niet beginnen door "herbeoordeling" farmaceut
 225. CD Debbie Vallen brengt 1500 euro op!
 226. Onderzoek naar vermoeidheid bij hersentumorpatiënten
 227. Kenny MacKay haalt CPC loop
 228. RideforHope op de fietsbeurs
 229. Brain Awareness Week
 230. Fiets tegen Kanker!
 231. Je hebt een hersentumor
 232. Klanten, bedankt!
 233. Verkiezing zakenvrouw 2010
 234. Sparen in Tilburg en Oisterwijk voor hersentumorenonderzoek
 235. Voorzitter geeft Heldentitel door
 236. RideforHope start op de Neeltje Jans
 237. Donatie van 2500 wenskaarten
 238. Deel boekopbrengst naar hersentumor onderzoek
 239. Brainpower Lobith groot succes!
 240. Vijf onderzoeken gefinancierd in 2010
 241. Teun van Vliet Classic
 242. Opbrengst singel Debbie Vallen voor STOPhersentumoren.nl
 243. BRAINPOWER LOBITH
 244. Walk4Brains brengt ruim 15.000 euro op
 245. Elfde plaats in top-50 goede doelen!
 246. Internationale hersentumorweek 1 tot en met 7 november 2010
 247. Linda Bralten wint HersenenAward 2010
 248. STOPhersentumoren start 4 nieuwe hersentumor onderzoeken op internationaal congres
 249. STOPhersentumoren.nl stimuleringsprijswinnaar ontdekt verantwoordelijk enzym voor groei hersentumoren
 250. Fuikje voor meer hersentumoronderzoek
 251. Steppen Tegen Kanker 2010 brengt record bedrag bijeen!
 252. Benefietdiner “Herrie in het Raadhuis” groot succes!
 253. Ludgerschool in Beltrum survivalt voor juf Marijke
 254. STOPhersentumoren.nl helpt immunotherapie voor hersenkanker in Nederland op weg
 255. 5000 euro van benefietconcert ter nagedachtenis aan Jannes
 256. ROCK 4 BRAINS haalt meer dan 6000 euro op
 257. Wielerklassieker Limburgs Mooiste haalt 3200 euro op
 258. Doctor stept de Alpe d’Huez op voor meer geld hersentumoronderzoek
 259. `STOP the Rain` lied voor meer hersentumorenonderzoek
 260. Onderzoek naar meningeomen
 261. Benefietconcert SteppenTegenKanker
 262. 3000 euro uit speciale veiling van Alfred Schreuder
 263. Zweten voor het goede doel
 264. Landelijke Hersentumorkrant is uit
 265. Steppers zijn de 100.000 euro grens gepasseerd
 266. Duivensport brengt 14.500 euro bijeen!
 267. Jeugd ambassadeur Kilian Alofs voerde succesvolle actie
 268. Boek 1500 Hoofdzaken rolt van pers
 269. Friese radio in teken van hersentumoren
 270. Stichting Jannes Slutter gaat geld inzamelen voor Stichting STOPhersentumoren.nl
 271. Boek geeft gezicht aan hersentumorpatiënten
 272. 15 - 21 maart 2010: Brain Awareness Week 2010!
 273. Onze voorzitter valt in de prijzen

Subcategorieën

Archief 2010

20100109_held_uit_het_hart_02Bekijk hier het archief van onze nieuwsberichten uit 2010. Het jaar begon al direct geweldig omdat onze voorzitter, Klaske Hofstee, werd verkozen tot Held van het Hart 2009. We hopen dat het jaar nog een hoop bijzondere momenten met zich mee brengt.

Archief 2011

20100109_held_uit_het_hart_02Bekijk hier het archief van onze nieuwsberichten uit 2011.

Archief 2012

20100109_held_uit_het_hart_02Bekijk hier het archief van onze nieuwsberichten uit 2012.

Archief 2014

20100109_held_uit_het_hart_02Bekijk hier het archief van onze nieuwsberichten uit 2014.

 
Archief 2015

Bekijk hier het archief van onze nieuwsberichten uit 2015.

 

Help ons helpen

Doneer nu voor onderzoek om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!

DONEER